knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Og³oszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjêæ
Opowie¶ci z kniei
Kuchnia my¶liwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona g³ówna
 
 
 
 
 
 
Og³oszenia
login: has³o:
Zapomnia³em has³a Zarejestruj siê!
     
« kuchnia my¶liwska - strona g³ówna | « potrawy z sarny

Nadziewana ³opatka sarnia

Sk³adniki:
1.2 - 1.5 kg ³opatki z sarny (bez ko¶ci),
3 niedu¿e cebule,
15 dkg pieczarek,
15 dkg kie³basy do grzania,
1 czerstwa bu³ka,
1 szkl. mleka,
1 jajko,
sól,
pieprz,
mielona ga³ka muszkato³owa,
10 dkg ugotowanego wieprzowego karczku wêdzonego,
6 - 8 owoców ja³owca,
6 ³y¿ek oleju,
2 niedu¿e marchwie,
1 szkl. ¶mietanki,
1/2 szkl. czerwonego wina,
1 ³y¿ka mas³a lub margaryny,
8 po³ówek brzoskwiñ z puszki,
20 suszonych ¶liwek,
sok z cytryny.


Sposób przyrz±dzenia:
W umytym, wytartym do sucha miêsie wyci±æ otwór szeroko¶ci d³oni, natrzeæ je z zewn±trz i wewn±trz sol± oraz pieprzem. 1 cebulê drobno posiekaæ, zeszkliæ na oleju, po czym dodaæ pokrajane w kostkê grzyby, usma¿yæ, odparowaæ sok. Po wystygniêciu grzyby prze³o¿yæ do misy, dodaæ zmielon± kie³basê, odci¶niêt± bu³kê (namoczon± uprzednio w ciep³ym mleku), jajko. Ca³o¶æ przyprawiæ sol±, pieprzem, ga³k± muszkato³ow± i wyrobiæ na jednolit± masê. Gotowe nadzienie na³o¿yæ do miêsa, otwór zaszyæ mocn± nici±. Nafaszerowane miêso ob³o¿yæ plasterkami karczku, okrêciæ sznurkiem, posypaæ ut³uczonym w mo¼dzierzu ja³owcem, w³o¿yæ do g³êbokiej brytfanny, polaæ reszt± oleju i piec w temperaturze 180°C przez 50 min. (w razie potrzeby miêso podlaæ niewielk± ilo¶ci± wody). Nastêpnie dorzuciæ pokrajan± w plasterki marchew oraz 2 cebule, pieczeñ posmarowaæ ¶mietan± i piec przez dalsze 45 - 50 min. Upieczone na z³oty kolor miêso wyj±æ z piekarnika, od³o¿yæ na 10 min., aby dosz³o. W tym czasie warzywa oraz sok spod pieczeni prze³o¿yæ do rondla, podlaæ winem, zagotowaæ na ostrym ogniu, po czym przetrzeæ przez sito lub zmiksowaæ, powtórnie zagotowaæ, przyprawiæ sol± oraz pieprzem i odstawiæ w ciep³e miejsce.
Brzoskwinie pokrajaæ w cz±stki, ¶liwki (namoczone uprzednio w ciep³ej herbacie lub winie) wypestkowaæ, skropiæ sokiem z cytryny i obsma¿yæ na ma¶le (1 ³y¿ka).
Z miêsa usun±æ sznurek, pokrajaæ je w niezbyt cienkie plasterki, u³o¿yæ na ogrzanym talerzu, powlec sosem, ob³o¿yæ brzoskwiniami oraz ¶liwkami i od razu podawaæ z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub ry¿u na sypko. Resztê gor±cego sosu podaæ w sosjerce.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatno¶ci Reklama strona g³ówna Strona g³ówna
Copyright © 2002 - 2025 knieja.pl.