Żeberka z dzikaSkładniki:
Brak większych obrazków.
1 kg żeberek z dzika,
1 łyżka miodu,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka musztardy estragonowej,
4 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju,
sól,
pieprz.
Marynata:
250 ml czerwonego wytrawnego wina,
1 mała cebula,
150 g włoszczyzny,
1 liść laurowy,
po 5 ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu i jagód jałowca.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki marynaty (oprócz wina) zalać 500 ml wody i gotować przez 5 min. Dolać wino i zagotować. Wystudzić. Żeberka podzielone na porcje ok. 150 g zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce mniej więcej na 24 h. Następnie żeberka wyjąć, obsuszyć, marynatę przecedzić. Z musztardy, posiekanego i utartego z odrobiną soli czosnku, sosu sojowego, miodu, soli, pieprzu i łyżki oleju przygotować bejcę, którą wysmarować żeberka ze wszystkich stron. Tak przygotowane żeberka smażyć na patelni lub grillować. Można je także udusić z dodatkiem odcedzonej marynaty.
Wydrukuj
|