Zupa z jelenia iiSkładniki:
1.5 l wywaru z warzyw,
30 dkg mięsa bez kości (okrawki),
15 dkg boczku wędzonego,
2 dkg mąki,
tłuszcz,
15 dkg ziemniaków drążonych,
10 dkg ogórków konserwowych,
4 dkg koncentratu pomidorowego,
1/2 szkl. śmietany,
natka pietruszki,
sól,
pieprz,
tymianek i przyprawa do zup do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Mięso i boczek umyć, pokrajać w paseczki, posypać przyprawami i oprószyć mąk. Następnie zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, zalać częścią wywaru i ugotować, dodać opłukane ziemniaki pod koniec gotowania. Ogórki pokrajać w półplasterki, włożyć do zupy razem z koncentratem pomidorowym i śmietaną, chwilę pogotować, doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Wydrukuj
|