Składniki:
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki oleju
- 1 kg polędwicy z jelenia obranej z błon
- 10 rozgniecionych jagód jałowca 40 g chudego wędzonego boczku, drobno posiekanego
- 1/2 cebuli obranej i bardzo drobno posiekanej
- 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanej szałwi
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 500 g kruchego ciasta lub ciasta francuskiego , ewentualnie mrożonego ciasta francuskiego
- 1 żółtko roztrzepane z 1/2 łyżeczką wody
Piekarnik nagrzać do 175° C. Masło i olej rozgrzać w brytfannie i szybko obsmażyć mięso ze wszystkich stron, po czym wsunąć do piecyka na 15 minut. Wyjąć i ostudzić. Podwyższyć temperaturę do 220° C. Zmieszać jałowiec, boczek, cebulę, pietruszkę, szałwię, sól i pieprz. Obsypać mieszanką polędwicę. Połowę
replicas de relojes ciasta rozwałkować na czworobok, polędwicę położyć na środku, a brzegi szerokości 3 cm posmarować żółtkami. Resztę ciasta rozwałkować tak samo, przykryć mięso, skleić brzegi, zawijając je nieco do góry, i mocno zacisnąć. Na powierzchni naciąć wzorek i posmarować resztą żółtka. Na środku zrobić przecięcie długości 2 cm, aby mogła uchodzić para. Jeśli używamy kruchego ciasta, blaszkę należy natłuścić, jeśli ciasta francuskiego opłukać ją zimną wodą. Polędwicę położyć na blasze i piec w piekarniku 35 minut. Przed pokrojeniem zostawić
mięso w spokoju przez 10 minut.
Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Smacznego!