knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z jelenia

Polędwica jelenia ze słoninką

Składniki:
- 1 mała polędwica jelenia z dolnej części (250-300 g)
- 1/4 łyżeczki soli ziołowej
- 6 rozgniecionych jagód jałowca
- 2 plasterki świeżej słoniny,
- 10 x 20 cm
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła

Do sosu:
Polędwiczkę obrać z błon, natrzeć solą ziołową i jałowcem. Owinąć ją plasterkami słoniny i w trzech miejscach mocno zawiązać nitką. 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1-2 łyżki ekstraktu ź dziczyzny 2-3 łyżki 30% kwaskowatej śmietanki sól ziołowa Na patelni rozgrzać olej z masłem i obsmażyć mięso ze wszystkich stron, po czym zmniejszyć ogień i smażyć dalsze 20 minut, często odwracając. Zdjąć słoninę, położyć obok mięsa i w ciągu następnych 8 minut zrumienić polędwiczkę z każdej strony, polewając ją sosem. Mięso i słoninę wyjąć i trzymać w anime perücken shop cieple. Z sosu zebrać tłuszcz, wlać wino i trochę wygotować. Dodać śmietanę i ekstrakt z dziczyzny, przyprawić solą ziołową, pogotować jeszcze chwilę. Polędwicę pokroić na plasterki, słoninę w cienkie paski i ułożyć na mięsie. Sos podawać oddzielnie.

Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"

Smacznego!


Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2025 knieja.pl.