Składniki:
- 1 mała polędwica jelenia z dolnej części (250-300 g)
- 1/4 łyżeczki soli ziołowej
- 6 rozgniecionych jagód jałowca
- 2 plasterki świeżej słoniny,
- 10 x 20 cm
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
Do sosu:
Polędwiczkę obrać z błon, natrzeć solą ziołową i jałowcem. Owinąć ją plasterkami słoniny i w trzech miejscach mocno zawiązać nitką. 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1-2 łyżki ekstraktu ź dziczyzny 2-3 łyżki 30% kwaskowatej śmietanki sól ziołowa Na patelni rozgrzać olej z masłem i obsmażyć mięso ze wszystkich stron, po czym zmniejszyć ogień i smażyć dalsze 20 minut, często odwracając. Zdjąć słoninę, położyć obok mięsa i w ciągu następnych 8 minut zrumienić polędwiczkę z każdej strony, polewając ją sosem. Mięso i słoninę wyjąć i trzymać w
anime perücken shop cieple. Z sosu zebrać tłuszcz, wlać wino i trochę wygotować. Dodać śmietanę i ekstrakt z dziczyzny, przyprawić solą ziołową, pogotować jeszcze chwilę. Polędwicę pokroić na plasterki, słoninę w cienkie paski i ułożyć na mięsie. Sos podawać oddzielnie.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Smacznego!