knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z jelenia

Stek z jelenia.

Na 4 osoby :
- 8 kotletów z jelenia lub sarny
- 2 łyżki masla
- 4 łyżki śmietanki kremówki 40%
- olej

Składniki na sos:
- 1 łyżka oleju
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masla
- 1 łyżka maki
- 15 ziaren jałowca
- 6 ziaren pieprzu
- pół szklanki octu
- 3 kieliszki jałowcówki
- 1 łyzka koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki czerwonego wina

Przygotowanie:
Rozgrzać patelnie z niewielką ilością oleju oraz łyżką masła, następnie wrzucić drobno posiekaną cebulę, ząbek czosnku jak i obraną marchewkę. Smażyc około 5-7 minut. Do zarumienionej cebuli dodać ziarna jałowca oraz koncentrat pomidorowy. Całość posypać dwoma łyżkami mąki, mieszając wlać 1 kieliszek jałowcówki, ocet, dwie szklanki czerwonego wina, sól oraz pieprz. Gotować około 1 godziny. Ugotowany wywar przecedzić przez sito, odstawić na bok. Przygotować drugą patelnie, do której nalać niewielką ilość oleju oraz 2 łyżki masła. Mięso umyć pod bieżącą woda oraz oddzielić od kości. Podzielone kotlety położyc na rozgrzaną patelnie, smażyc z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. Gotowe kotlety przełożyc na talerze lub półmiski, nie sciągając patelni z ognia. Do tłuszczu na patelni dolewamy 2 kieliszki jałowcówki oraz śmietankę. Gotujemy około dwóch minut. Kotlety polewamy sosem, do gotowej potrawy polecamy ziemniaki lub makaron, dobra na surówke jest gotowana czerwona kapusta.

Smacznego!


Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2025 knieja.pl.