knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant po gdańsku

Składniki:
Bażant,
4 dkg miodu naturalnego,
4 dkg musztardy,
4 dkg orzechów włoskich bez łupiek,
10 dkg słoniny,
tłuszcz,
sól,
pieprz i imbir do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie uformować tuszkę w kieszeń, posmarować miodem wymieszanym z musztardą oraz sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi orzechami, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, zrumienić tuszkę. Po upieczeniu pokrajać na porcje wg przepisu na bażanta pieczonego, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem i podgrzać w piekarniku. Podawać z ziemniakami drążonymi, szparagami i salatą zieloną

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.