Składniki:
Bażant,
tłuszcz,
3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
po 10 dkg marchwi,
selera i cebuli,
15 dkg cytryn,
1/2 szklaki śmietany,
3 dkg rodzynków,
sól,
pieprz,
cukier,
goździki i sok z cytryny do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić
aaa replica ysl bags w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem. Warzywa umyć, ubrać, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do tuszki pod koniec pieczenia. Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki, usuwając pestki i włożyć do bażanta razem ze śmietaną, opłukanymi rodzynkami i przyprawami. Po upieczeniu bażanta pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z ryżem i surówkami.