Bażant po nelsońskuSkładniki:
Bażant,
1 łyżeczka rozmarynu,
sól,
1 łyżka masła,
20 - 30 g suszonych grzybów,
2 cebule,
600 g ziemniaków,
pieprz,
łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
1 szklanka gęstej,
kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka mąki.
Sposób przyrządzenia:
Sprawionego, umytego bażanta natrzeć solą i rozmarynem, zostawić na 1 - 2 h w chłodnym miejscu, podzielić na 4 części, usmażyć na maśle, skropić wodą i dusić ok. 30 min. pod przykryciem.
Namoczone na noc grzyby ugotować, pokroić w paseczki. Cebulę drobno pokroić. Obrane ziemniaki pokroić w plastry, przelać wrzątkiem. Miękkiego bażanta wyjąć, przestudzić, obrać z kości.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Układać warstwami: ziemniaki, mięso, grzyby, cebulę, każdą warstwę posypując solą i pieprzem. Wlać smak z grzybów, na wierzchu ułożyć warstwę ziemniaków, wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić ok. 40 min. Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką, poruszyć rondlem, aby śmietana równo się rozeszła i dusić jeszcze ok. 10 min. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Wydrukuj
|