knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant po ormiańsku

Składniki:
1 bażant,
10 dkg cebuli,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
2 dkg mąki,
10 dkg tłuszczu (w tym 2 dkg masła),
50 ml białego wytrawnego wina,
1/2 kostki rosołowej z drobiu,
1/2 pęczka zielonej pietruszki,
sok z 1/2 cytryny lub kwasek cytrynowy,
sól,
imbir,
kolendra,
szafran,
ostra papryka w proszku,
1/2 szklanki wody.


Sposób przyrządzenia:
Skruszałego bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody i podzielić na porcje. Porcje bażanta natrzeć solą, ostrą papryką, niewielką ilością imbiru, szafranu i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 - 2 h. Na patelni rozgrzać tłuszcz (smalec lub. olej), włożyć porcje mięsa i obsmażyć z obydwu stron. Następnie dodać drobno pokrajaną cebulę, chwilę smażyć razem z mięsem i całość przełożyć do rondla. Do mięsa dodać wino, koncentrat pomidorowy oraz mąkę lekko zrumienioną na maśle, rozpuszczoną w wodzie kostkę rosołową i dusić na małym ogniu. Miękkie mięso wyjąć, sos doprawić do smaku solą, przyprawami, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, ponownie włożyć mięso, zagotować.
Podawać porcje mięsa polane sosem i posypane siekaną zieloną pietruszką, z dodatkiem ryżu, ziemniaków oraz z zieloną sałatą, surówką z cykorii, kompotem.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.