Kaczka z pomaraŃczamiSkładniki:
- kaczka
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 3 pomarańcze
- pół cytryny
- cebula
- pieprz
- ząbek czosnku
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki posiekanych orzechów
- 2 łyżki masła
- sól
- szklanka soku pomarańczowego
- 1 łyżka mąki
Sprawiona kaczkę umyć i osuszyć. Otrzeć skórkę z 1 pomarańczy i 0,5 cytryny, wycisnąć sok. Obraną cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Ryż wymieszać z cebulą, skórką i sokiem z pomarańczy oraz cytryny, orzechami, rodzynkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farsz doprawić solą i pieprzem.
Kaczkę napełnić farszem i spiąć wykałaczkami. Ułożyć w brytfannie. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni, skrapiając woda lub sokiem pomarańczowym. Pod koniec pieczenia kaczkę obłożyć plastrami 2 pomarańczy. Sos z opieczenia < przecedzić do rondla. Sok pomarańczowy wymieszać z mąka, wlać do sosu i mieszając, zagotować. Sos doprawić solą oraz pieprzem i podawać z kaczką. Wydrukuj
|