Comber z zająca z brusznicami po poznańsku
Składniki:
50 dag mięsa z combra,
20 dag brusznic (czerwonych borówek),
100 ml oleju słonecznikowego,
sojowego lub oliwy,
3 dag masła,
mąka,
sól,
pieprz,
50 dag usmażonych frytek.
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osączone z wody mięso natrzeć oliwą, ściśle zawinąć w papier pergaminowy i wstawić na 4 h w chłodne miejsce. Następnie mięso pokrajać w plasterki, rozgnieść dłonią lub lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, nadając im owalny kształt, oprószyć solą, pieprzem i mąką, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
W naczyniu ogniotrwałym położyć warstwę frytek, na nich usmażone porcje mięsa, na mięsie brusznice. Na wierzchu potrawy położyć wiórki masła i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 - 15 min.
Podawać z dodatkiem szparagów z wody, cykorią, papryką, kompotem.
Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl |