Bażant pieczony


Składniki:
Bażant,
tłuszcz do pieczenia,
10 dkg słoniny,
nać pietruszki,
sól i gałka muszkatołowa do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie w środek tuszki włożyć opłukaną nać pieturszki, związać nogi, obłożyć tuszkę cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, zrumienić bażanta na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć, ułożyć na deseczce, lekko przestudzić, odciąć uda, każde pokrajać w poprzek na 2-3 kawałki. Piersi pokrajać także na tyle porcji ile poprzednio usuwając częściowo kości. Wyporcjowane mięso ułożyć na półmisku tak aby w każdej porcji było po kawałku mięsa z uda i piersi, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem, zagrzać w piekarniku. Podawać z frytkami, borówkami, kompotem i sałatą zieloną.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl