Bażant pieczony z sosem


Składniki:
Bażant,
sól,
pieprz,
100 g słoniny,
1 łyżka musztardy,
2 łyżki galaretki porzeczkowej,
sok i otarta skórka z pomarańczy,
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina,
1 łyżka masła.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego i umytego bażanta, naszpikować słoniną, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, upiec w piekarniku, polewając stopionym masłem i skrapiając wodą. Upieczonego bażanta podzielić na części, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem spod pieczeni, trzymać w cieple.
Przygotować zimny sos: utrzeć dokładnie musztardę z otartą skórką z cytryny, galaretką porzeczkową i sokiem pomarańczowym, doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać dokładnie z winem. Zimny sos podać w sosjerce.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl