Bażant po wawelsku


Składniki:
Bażant,
4 dag kaszy mannej,
1/2 szklanki śmietany,
łyżeczka otartej skórki cytryny,
żółtko,
10 dag słoniny,
tłuszcz,
sól,
pieprz i gułka muszkatołowa do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin. Kaszę wsypać do wrzącej śmietanki, chwilę pogotować, połączyć ze skórką cytrynową i żółtkiem, doprawić, napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu przekrajać na 4 części, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl