preparowanie czaszek

Rozmowy na tematy aktualne, problemowe, niewygodne

Moderator: Cyzio

preparowanie czaszek

Postprzez april86 » 2 czerwca 2016, 10:52

Witam, chciałbym spreparować głowę zwierzęcia tak aby uzyskać czaszkę

chciałbym to zrobić jak najmniejszym kosztem czasu i energii

obiekt jest dość duży - chodzi o głowę krowy

moje pomysły to:
- zakopanie na kilka miesięcy i rozkład ciała (czasochłonne)
- zabezpieczenie przed padlinożercami i wystawienie gdzieś w plenerze tak aby larwy much zrobiły swoje (kupę smrodu, czasochłonne)
- gotowanie i zakopanie na jakiś czas (czaso- i energochłonne)
- położenie przy mrowisku w lesie (ktoś może zabrać)
- rozpuszczenie tkanek w jakimś kwasie - i tu proszę o porady - jakim kwasie? czy kwas nie rozpuści kości?

czy ktoś ma jakieś pomysły?

dzięki
april86
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2 czerwca 2016, 10:41

Re: preparowanie czaszek

Postprzez borowik » 2 czerwca 2016, 18:35

Można postąpić tak jak z preparowaniem czaszek samców zwierzyny płowej, które trzeba przedstawić komisji oceniającej prawidłowość odstrzału.
Jakie to zwierzę, czy ma rogi czy poroże?
Potrzebny jest duży gar, taki żeby cała głowa była zanurzona w wodzie.
Najpierw wymoczyć w wodzie zimnej kilkakrotnie zmienianej przez 24 godziny.
Następnie zanurzony łeb w zimnej wodzie nastawić na ogień i gotować czas zależy od wielkości głowy i wieku zwierzęcia.
Orientacyjny czas gotowania od momentu wrzenia : jeleń byk do 5 lat 40-50 minut, jeleń byk powyżej 5 lat 50-60 minut, sarna rogacz do 3 lat 20-30 minut, sarna rogacz powyżej 3 lat 25-35 minut.
Po ugotowaniu czyścić ręcznie przy pomocy noża lub umocowany myjką ciśnieniową (karcher). W przypadku czyszczenia ręcznego nie skrobać ostrzem kości. Przez tylny otwór w czaszce usunąć mózg. Czaszkę dobrze wypłukać, wyszorować w cieplej wodzie z dodatkiem detergentu (płyn Ludwik). Znowu dobrze wypłukać. Następnie bielić na słońcu często polewając czysta wodą - musi stale być mokra. Lub bielić perhydrolem.

Jest jeszcze stara metoda wykonywania preparatów kostnych.
Głowę zanurzoną w naczyniu z wodą, lekko przykrytym, pozostawić w ustronnym, zabezpieczonym przed dostępem osób niepowołanych i zwierząt miejscu, na 6 tygodni (przy obecnych temperaturach). Po tym czasie wyjąć wypłukać obficie wodą. Wyszorować w detergencie (jak wyżej) i bielić na słońcu.
borowik
 
Posty: 729
Dołączył(a): 5 kwietnia 2005, 13:01

Re: preparowanie czaszek

Postprzez borowik » 2 czerwca 2016, 18:37

Jeżeli krowa ma rogi to przy pierwszym moczeniu trzeba je także zanurzyć w wodzie, a następnie ściągnąć z możdżeni.
borowik
 
Posty: 729
Dołączył(a): 5 kwietnia 2005, 13:01

Re: preparowanie czaszek

Postprzez borowik » 2 czerwca 2016, 18:42

Za długo gotowana czaszka młodej krowy lub cielęcia albo preparowana sposobem drugim (gnilnym) rozleci się. U młodych zwierząt szwy kości czaszki nie są jeszcze całkowicie skostniałe.
borowik
 
Posty: 729
Dołączył(a): 5 kwietnia 2005, 13:01

Re: preparowanie czaszek

Postprzez april86 » 2 czerwca 2016, 19:45

dzięki za odpowiedź!

pomysł z Karcherem bardzo mi się podoba (nie chciało mi się babrać w tych obgotowanych szczątkach...)

super
april86
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2 czerwca 2016, 10:41


Powrót do O Czym Szumią Knieje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 69 gości